Jag kallar det för mod

Publicerad i YA den 5 februari 2008På den senaste tiden har jag funderat en hel del på mod. Vad är mod? Det är nog orimligt att definiera. Finns det en definition på modiga människor? Det tror jag inte att det finns, det heller. Jag tror att vi alla har olika föreställningar om vad mod och modiga människor är, att det kan vara allt ifrån superstjärnor till våra bästa kompisar. Det kan vara vem som helst, egentligen.


Jag kallar det för mod när en äldre dam hälsar på mig, när vi aldrig tidigare har träffats. Att skratta hjärtligt åt sig själv när man har gjort något pinsamt. När en tjej i tonåren vågar gå på bio ensam, utan en rädsla över vad folk skulle tycka. Jag kallar det för mod när man vågar testa nya saker, som aldrig förr har prövats på. Risken och tanken på att misslyckas faller i skuggan för modet, som fyller hela själen och får en att utvecklas. Jag kallar det för mod att be om hjälp, även om det går emot normen. För sanningen är den att vi inte klarar oss ensamma. Vi behöver hjälp, vare sig vi vill be om den eller inte. Men att ta av sig Jantes landslagströja, och inse att vi behöver andra människor för att orka, det är mod. Min definition av mod.


Vi behöver stryka alla föreställningar om att modiga människor bär en skinande rustning med ett svärd i handen eller flyger uppe bland molnen med blanka trikåer. Generationerna under oss växer upp med en förtrollande bild över hur den idealiska människan ska se ut, som är mil ifrån den riktiga sanningen. Det vi borde lära våra barn och småsyskon glöms ofta bort, det finns inte med i våra tankar. Vi måste lära dem, och oss själva, att alla kan vara modiga, men att det inte betyder att man nödvändigtvis måste rädda jorden från att gå under. Det räcker länge med att det är stort för en själv.


Kommentarer
Postat av: Amanda

Den här var riktigt bra, sandra! Du är skitduktig.

2008-02-06 @ 10:48:59
Postat av: Monica

Jag håller med dig om att det är modigt att be om hjälp när man av någon anledning behöver det. Varför skall man gå en lång och knixig väg när man kan vägledas in på en genväg.
Alla människor är bra på något och låt oss då hjälpa och stötta varandra när orken och lusten tryter.
Mod för mig kan också vara att man faktiskt vågar se att någon annan behöver hjälp och inte bara väljer att vända bort sitt huvud och lådsas som om ingenting har hänt.
Det är egentligen väldigt enkelt, tillsammans är vi starka. Kram till dig Sandra.

2008-02-19 @ 20:27:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback