functions

mina älskade vänner, det har hänt en sak. min inspiration, jag hittar inte den. jag försöker, försöker tills mina knogar blir vita och mina fingrar blir blå men det kommer inget ur dem. jag säger inte att jag har talang, men jag har iallafall tappat det jag hade. och jag hoppas så innerligt att det kommer tillbaka. tills dess - ta hand om er. världen är en himla fin plats egentligen, man ska bara ta sig tid för att uppleva den ordentligt. vi syns. puss!

januari

Salar (till hela klassen): Det är 9 timmar och 52 min kvar av januari 2008, hur känns det?
Rasmus: Vem fan bryr sig?


birthdaygirl

image634

milord

kändes extra lyxigt att sminka sig på en sunkig skoltoalett i morse. det är en ny dag, mina vänner. njut och ta vara på den.


paris

idag sa min franskalärare att vi har fått stipendie-pengar till vår eventuella paris-resa, men att vi behöver mer för att kunna åka. så nästa vecka ska vi ner och prata med rektorn. jag hoppas så innerligt.

image633
bild

time flies and so do we

s:  visst försvinner vi aldrig? visst finns vi alltid kvar? jag måste tro det
m: vi finns alltid kvar, du och jag
försvinna och oss är inte två ord som hör ihop
de är som minus och minus, stöter bort varandra

image632

en mes

jag "men måste man klä upp sig då? detta är skönt och varmt"
pappa "du kan väll sminka dig åtminstone, du ser mesig ut"

min pappa är himla bra, trots att han tycker jag är en mes utan smink.

j'aimejag hittade denna videon på
the cherry blossoms girl, och trodde direkt att det var på engelska då jag endast har sett den versionen. till min förtjusning är den, såklart, på franska. och på något sätt, trots tidigare skyfall, blev jag så himla glad (detta bör jag nog också tacka en fin vän) jag älskar verkligen det franska språket, allting blir så mycket finare. första året på gymnasiet läste jag steg ett i franska, just nu läser jag steg två och i trean hoppas jag även att få kunna läsa steg tre. jag vill så innerligt att det är något jag kommer få användning av och inte att det blir ett sådant skolspråk som man har glömt ett år efter man har slutat skolan. jag vill till paris och prata språket flytande med massa nya vänner. jag vill så himla mycket.

som naglarna mot glas

det regnar ute, och det är regn i mina ögon. hur gör man när någon har gett upp en? jag har inga svar, jag önskar jag hade det.

Minns du vår blodsed, våran lag
Vårt dumma korståg mot en lika korkad stad
Jag minns allt, som naglarna mot glas
Men du bara skrattar åt mig, förminskar allt till ett skämt

I can't take my eyes of you

image631
bild

det är fredag! och bara det är väll en anledning till att fira, ikväll ska jag och en god vän ut och äta på någon restaurang i ystad. det blir fint. jag får låna en canon från skolan över helgen, så det blir nog lite bilder förhoppningsvis. ta hand om er, puss!

dagens låt: Damien rice - the blowers daughter
(jag ryser varje gång den spelas i ipoden)


ce jeu

image630

efter en jobbig dag är det fint att komma hem till en god vän och spela kort, äta kladdkaka, dricka thé och vara kreativa. imorgon är det helg. puss!

varje träd har en rot, varje hus en byggd grund

image629

imorgon ska jag klä ut mig till greenpeace aktivist och propagera för att FN ska välja vattenkraftverk som energikälla. och himlen var alldeles ljuvlig imorse (fastän jag knappt hann titta när jag cyklade som en galning till stationen. men ändå)

dagens låt: Säkert! - ditt kvarter
Gud, när ska jag bli fridlyst
Slå upp i en bok
Hon är en ovanlig art
Så förbjudet att såra
Sätt henne tillbaks där hon stod

du fastnar perfekt i min polaroid

när man har gått i skolan från klockan 8.00 - 16.15 är man ganska slut när man kommer hem. förutom att dagen har varit lång, så har den mest handlat om vår temavecka. jag brukar vanligtvis hata grupparbeten, men detta går så pass bra att jag börjar bli orolig att det ska utbryta i kaos imorgon. får iallafall nytta av mina nyinlärda grafkunskaper, till vår tjusiga broschyr. vem vet, kanske lägger upp en bild här på bloggen i slutet av veckan.

fick dock ha en "vanlig" lektion i slutet av dagen, då jag redovisade om en himla bra
bok. det gick ganska ok. precis innan jag började, och var ganska nervös, tänkte jag "dom är ju bara människor, hur farligt kan det vara?" ett litet tips sådär. det är ju ingen stor grej egentligen. nu ska jag sova en sväng och sen är det duetträning. puss!

dagens låt: Kent - Gravitation

let's fight

image628idag började vår energivecka i skolan. först var jag väldigt skeptisk och, för att vara helt ärlig, uttråkad av tanken. men när vi som introduktion fick titta på en obekväm sanning ändrade jag mig. filmen gjorde mig både rädd och samtidigt hoppfull. rädd för att allting går så himla fort. jordens befolkning kommer att öka från 2 till 9 miljarder på bara hundra år. ungefär så länge som en människa lever. inom framtiden kommer det inte finnas några glaciärer finnas kvar, och vad betyder det? jo, att det kommer bli mer vatten och mindre land. tillslut kommer hela kontinenter att försvinna. förstår ni innebörden av detta? vi förstör vår egen planet, vi förstör oss själva. människan har så otroligt mycket makt vilket även betyder att vi kan hindra detta. vi kan förändra historien, om vi börjar just nu. det finns fortfarande hopp om en ljus framtid, om vi gör allt i vår makt för att förändra det vi har påbörjat. vi kan så mycket mer än vi tror.

för övrigt har det varit en ganska fin dag. hade min första körkortsteori lektion med världens tråkigaste lärare. åt tomatsoppa hos finaste m. och nu ska jag öva in ett tal om boken orka. puss!

plasten gör dig vacker, är du glad?

hur gör man för att överleva en söndagskväll när det är regn på gatorna?

trés belle

image625image627image626

pasta à la cannes

image624

aftonen har bestått av heroes på datorn, parlamentet på dvd (jag älskar parlamentet!), körkortsteoripluggande också lagade jag en ljuvlig pastarätt. receptet kommer här!

Tagliatelle - jag tog i så att det var lagom för en portion (fast det blev, som vanligt, för mycket), men det kan man ju justera efter antal personer
Lök - det står att en gul lök ska vara i, men jag tog bara en tredjedel
Aubergine - ungefär en halv
Tomater - två stycken
Svamp - fanns inte med i receptet, men jag tog det istället för svarta oliver
Mozzarella ost - detta fanns inte heller med, men det är ju så gott

koka pastan, fräs allt annat i en stekpanna (sist i med tomaten) och mozzarellan när det är upplagt på tallriken. tog ungefär 10-15 min att tillaga, och gott blev det!

Svar på kommentar

Anonym: Jag läste din krönika i YA. Du skriver himla bra, men sen kom jag att tänka på en grej angående krönikan.

"Eller skulle jag gå media eftersom jag alltid tyckt om att skriva? Det kändes iförsig lite synd att läsa media eftersom jag ändå tyckte om att studera, och jag hade ju hört att det inte var så seriöst studerande på medialinjen..."

Jag går själv media och blev lite besviken på det där. Tycker du inte att det känns fel att döma medieprogrammet innan man fått en riktig inblick i hur det faktiskt fungerar där? Jag kan säga att det visst är en hel del plugg, men olika mycket beroende på vilken period man är inne i. Precis som på alla andra program. Självklart är det inte detsamma som NV eftersom det inte är samma kurser man läser? Många som drömmer om att gå media och i framtiden kanske bli något inom det, släpper det totalt när de får höra att media ska vara "slappt".


Svar på kommentar:
Först och främst, kul att du har läst och tycker det var bra!

Jag förstår din tanke, och håller med dig. det var lite klumpigt att skriva så, men jag vill understryka att det mest var ett rykte som jag har hört av några elever som har gått/går den linjen. detta kan givetvis bero på att dessa människor inte var så intresserade av skolan vilket medförde att det blev slappt. jag har på gymnasiet kommit till insikt att det faktiskt inte alls beror på vilken linje man går på som avgör hur mycket läxor osv man har. utan det går, precis som du sa, i perioder för alla. allting beror på vilken inställning till skolan man har. en som går NV kan strunta i att plugga överhuvudtaget medan en på medialinjen pluggar tre timmar om dagen. det är ju helt individuellt. jag förespråkar inte någon linje, för vi är alla olika och har olika mål för livet. att jag trivs på NV beror på människorna, inte själva linjen. tack för att du framför kontruktiv kritik, det är nyttigt och får en att utvecklas!

street lights

image623har spenderat min fredagskväll med en god vän i en svart liten soffa tillsammans med thaimat i knät och fem avsnitt av grey's anatomy på teven. ljuvligt är ordet. jag älskar fredagar.


ni har väll läst dagens
krönika? puss.


Drömmarna är vårt syre

Publicerad i YA den 18 januari 2008
För några månader sedan var det öppet hus på Österportsgymnasiet i Ystad och nu är det dags att välja vilken linje man vill söka till. Jag kommer ihåg när det var min tur, i nionde klass, att nervöst smyga omkring i den gigantiska (ja, den kändes så just då...) skolan och försöka känna efter vilken utbildning som var rätt för just mig. Var det samhälle-språk, för jag hade ju alltid tyckt om språk och det hade väl varit en utmaning? Eller skulle jag gå media eftersom jag alltid tyckt om att skriva? Det kändes iförsig lite synd att läsa media eftersom jag ändå tyckte om att studera, och jag hade ju hört att det inte var så seriöst studerande på medialinjen... Okej, vi kör en liten blandning. Det blev tillslut, efter många om och men, naturvetenskap med inriktning media. Och det blev ju, otroligt nog, helt rätt.


Jag kommer aldrig att glömma en diskussion jag hörde i den enorma byggnaden mellan två föräldrar och deras blonda dotter. Det handlade, såklart, om vilken linje dottern skulle välja och det stod redan ganska klart att hon skulle bli läkare när hon var färdig utbildad. Åtminstone var det valet redan gjort av hennes föräldrar. "Men om du ska bli läkare måste du gå ren natur, om du går natur med någon inriktning får du inte behörighet till de bästa utbildningarna." Hade de ens frågat vad hon ville? Hade någon frågat denna flicka vad hennes innersta drömmar handlade om? Jag undrar var hon står idag, om hon fortfarande lever efter sina föräldrars plan eller om hon har lyckats bryta sig loss och börjat drömma själv. Utan drömmar är man bara en halv person som lever ett halvt liv. Man lever inte, man andas inte. Det går bara på ren rutin. För att citera Mia Törnblom, bl.a. författare till självkänsla nu: "En förutsättning för personlig utveckling och för att vi överhuvudtaget ska kunna utvecklas och nå våra mål är att vi tillåter oss att ha drömmar".


Mina föräldrar har i princip aldrig lagt sig i min skolgång - jag tror inte ens de var med på öppet hus den gången i nian. Detta har givetvis både fördelar och nackdelar, men jag har i alla fall fått välja, och det borde vara en självklarhet. Det är mitt liv och det är jag som ska utforma det efter mina val och drömmar, precis som Ni bör göra. Carpe diem - fånga dagen!


vi är bara dårar

om ni vill höra fin musik borde ni lyssna på detta.

kanske känner du äntligen något

Där är du nu,
du är här nu,
i min tanke träffar jag hårt

Och du ligger inte tyst mer
kanske känner du äntligen något

anna järvinen - Ps, Tjörn

jorden runt i motvind

det var en kort dag idag, var hemma redan vid ett. skönt. tog lite bilder till bl.a. mitt projekt på digitalt foto och lite annat. lite annat kommer här. håller fortfarande på och lär mig photoshop elements (som jag fick i julklapp), därför är redigeringen inte så lysande. håll till godo.

image620
image621
image622

förlåt förlåt förlåt för kass och tråkig uppdatering på sistone, jag misstänker att min kreativitet ligger i ide för tillfälligt. ska bättra mig, promise. nu måste jag göra franska läxan. puss!


heartbeats

image619jag har så otroligt fina vänner. jag förstår inte vad jag har gjort för att förtjäna dessa underbara själar som bara finns där. finns där för mig. som kan få mig att må så himla bra efter bara fem minuter. vi delar tankar, skratt, drömmar och allt annat som finns i livet. det kan nästan inte bli bättre. egentligen borde jag tacka er varje sekund för att ni finns, men det blir ju inte så. men nu säger jag det. tack. för. att. ni. finns. jag tycker så förbaskat mycket om er!

bloons

detta är ganska roande en tisdag som denna.

c'est la vie

teparty på en måndag var en underbar idé! sånt borde man göra oftare. man borde börja skolan 13.30 oftare också, och bara ha psykologi och franska. en dag ska jag bo i paris i en liten lägenhet med en miniträdgård utanför mitt fönster och ett café runt hörnet. jag ska äta croissanter till frukost och dricka thé och dansa natten lång i söta klänningar. och jag vet en som ska dansa med mig. puss.

image612
image613image615
image614

dagens låt: Kent - Ansgar & evelyne

oh no

nu är jag tydligen inskriven på körskola. hjälp.

veckan

det känns som att denna veckan har varit lika lång som en månad, minst. och händelserik har den varit. här kommer en liten sammanfattning.

måndag: sista dagen på jullovet. jag var hemma hos m och drack te, åt kladdkaka, spelade kortspel och fnissade åt ingenting. min andra
krönika puplicerades i YA.

tisdag: skolan började igen. ganska kul. träning hela kvällen.

onsdag: jag var ganska förskyld och gick hem efter halva skoldagen. jobb på kvällen. började fundera serröst på att hoppa av fysik A.

torsdag: fick tillbaka alla mina psykologiprov/test, som jag gjorde i slutet av höst terminen. hade gått förvånandsvärt bra. jag hoppade av fysik A och det var det bästa beslutet jag har tagit på länge. på kvällen var det träning med my, som vanligt.

fredag: började på två nya kurser, digitalt foto och grafisk kommunikation. älskade båda. fick låna hem en systemkamera över helgen. (cravings) på kvällen fick jag äran att bli körd till tomelilla av e, som tillbringade kvällen och natten här. vi firade även bror som fyllde 19 år med smörgåstårta och chokladpudding. yum yum!

lördag: träning med M1. fick hjälp av anja både på träningen och efter, med att fixa med dräkt. tack! på kvällen åkte jag och j till lund och åt på kinarestaurang och tittade på bio. så himla bäst.

söndag: idag var det först träning med duetten. sedan hjälpte jag pappa lite och fixade lite till med dräkt. städat hela rummet och mest tagit det lungt. nu ska jag se resten av  narnia filmen och plugga lite grann. imorgon är det ny vecka, med nya tag. det blir nog bra. ta hand om er! puss.

om du bara vill

image611
jag hittade världens finaste tygkasse på konsum för 15 kronor! (givetvis köpte jag den)

these days

gårkvällen var alldeles fantastiskt fin. jag tog bussen med min kära kusin j till lund där vi först åt på kina restaurang och sedan gick vi på bio. här kommer en bild när vi satt och väntade på att bion skulle börja, puss.

image609
(såklart glömde jag kameran hemma, så det fick bli mobilen. därav kvaliten)

Dina ögon krymper som blåjeans

äntligen helg! har precis firat broder med smörgåstårta och julmust. nu sitter jag och min kära vän e på mitt rum och ska snart se tv och film. hon får mig att må bra.

image608

dagens låt: Kent - blåjeans

it infected the way that she dances

image607

det finns både för och nackdelar med fredagar, konstigt nog. egentligen borde ju fredagar vara fantastiska rakt igenom. och det är dom om man tänker på att jag har både digialt foto (ny kurs denna terminen), grafisk kommunikation (också ny) och text B (som börjar om 15 min) och hela fredagskänslan är underbar, eftersom man vet att man har en härlig helg framför sig. det negativa är att mitt schema börjar 8.00 och slutar 16.20 och det är brutalt. det är inte mänskligt att behöva gå så länge på en fredag, det är inte snällt någonstans. ikväll får jag fint besök, också ska vi, och fler,  fira min bror, för han fyller ju faktiskt 19 år idag. knäppt egentligen, jag känner mig flera år äldre än honom men jag har ändå inte fyllt 18 än. men jag tackar inte nej till smörgåstårta. puss!

(och jag saknar en speciell)

dagens låt: Tiger lou - nixon

tout le monde

jag tycker det är så fint när människor hjälper. hjälper utan att egentligen be om något tillbaka. bara finns där och gör en glad, som får en att skratta när allting känns grått, väldigt fruktansvärt grått. idag vill jag tacka tre personer som har hjälpt mig, som har fått mig att le och skratta trots förskylning och en allmänt dålig dag. ni är så otroligt fina. tack.

dagens låt:
Kent - mannen i den vita hatten (16 år senare)

jag har mycket hellre läkta ärr, än öppna sår

du är inte nån man älskar,
du är nån man saknar

Musiken är min drog

Publicerad i YA den 7 januari 2008Det händer ofta att jag ändrar åsikt om saker och ting. En dag kan jag tycka att skolan är guds gåva till människan, en annan dag vill jag bara springa därifrån. Ibland tycker jag om kanelknäckemackor, ibland inte. Saken är den, att det beror väldigt mycket på vilket humör jag är på. Något jag däremot tycker om, hur jag än mår, är musiken. Det kvittar om jag har haft världens sämsta dag eller om jag svävar på moln, det finns alltid någon musik som passar in på mitt sinnestillstånd.

Just nu sitter jag och lyssnar på Jocke Berg's ljuva stämma i högtalarna. Minnen blixtrar till från den 6 december då jag och några tusen till var på Olympen i Lund för att se vårt älskade band Kent. Det kunde inte bli annat än perfekt med ett fullsatt Olympen, en spektakulär ljusshow som lös starkare än solen och månen tillsammans och en avslutning i ett feberrus till tonerna av Mannen i den vita hatten (16 år senare) och ett regn av konfetti i guld. Någonstans mitt i konserten spelade de En timme en minut och just där, ville jag stanna för evigt.

Musiken har i alla tider fört människor samman från världens alla hörn och kanter. Jorden runt dansar sig ungdomar svettiga på dansgolv just nu, i detta ögonblick. Miljontals män och kvinnor klappar händerna på konserter till stjärnor som är både kända och hittills okända. Musiken ger en samhörighet, tröst, lycka, mod och hopp. Framförallt hopp. Jag kan känna så otroligt mycket under en låt, under endast tre minuter kan jag känna tusen olika saker. Det kan göra så ont i hjärtat att jag faktiskt tror att det håller på att gå i sönder. Jag kan känna igen mig så mycket i låttexter att det blir läskigt. Mitt hjärtas dagbok får plötsligt melodier och jag sitter där förundrad över hur musiker lyckas gång på gång. Jag behöver ingen amfetamin, kokain eller något annat för att få mitt rus. Musiken är min drog.

krönikor

för er som inte läser YA (lokaltidning på österlen, skåne) kommer jag publicera krönikorna även här på bloggen samma dag som de kommer ut i tidningen. är det en bra idé? snart kommer dagens krönika upp. puss!

all i can say

du var en vacker dröm,
men en dröm är en dröm
likt förbannat

alldeles söder om ingenstans

image605idag är det sista dagen på jullovet, men jag är lika glad för det. jag har spenderat dagen hos m med fantasisk kladdkaka (recept här), massa thé, kort med hjärtformad kortlek, uno, hamsterpaj och massa fniss. finare blir det inte. nu ska jag sortera mina skivor i alfabetisk ordning, bara för att. och sen ska jag kolla på heroes (jag erkänner, jag har fastnat) vi ses!

förresten, ni som har YA hemma kan väll ta en titt på min krönika på sida A13 är ni söta? puss.

dagens låt: Peter Lemarc - bara när jag blundar (han är fantastisk, den där mannen)
Tränarutbildning i Linköping

I helgen var jag, som jag skrev förra veckan, på tränarutbildning i Linköping. det var mycket mer folk än jag hade förväntat mig och det mesta var väldigt lärorikt. vi gick efter en metod som är utarbetat från frankrike där även lite balett ingick - och det var extra roligt! ser fram emot de kommande träffarna, där vi ska lära oss om idrottpsykologi, kost, anatomi osv. det kommer vara två träffar per år (en i januari och en i juni) och fyra steg. och jag har nog aldrig haft så tung packning, som jag hade när vi fick gå genom hela linköping till och från centralen. men det var det värt!


en emma och en sandra påväg till centralen i linköping (och nej, jag vet inte varför jag böjer på benen)

revolt ett två och tre

Lovet lider mot sitt slut, men vilket lov det har varit! jag älskar lov. igår hade jag träning med alla små, och det börjar sakta men säkert att se riktigt bra ut. på kvällen åkte jag till f och såg lite greys och fixade med kameran. om cirka två timmar tar jag tåget till malmö och sedan vidare till linköping, för att gå på tränarutbildning. förhoppningsvis blir det kul och lärorikt, men det tror jag nog. vi ses på måndag! puss

musik non stop

image602ikväll åkte jag, f och m till vårt kära malmö för att se teateruppsättningen snövit. den var alldeles fantastisk, jag älskade den! man ska inte bli avskräckt för att det är en familje/barnteater, den var hur fin som helst. fler sådana saker borde man göra en helt vanlig trist vardag, för det lyser verkligen upp. jag hatar att vardagar är så fruktansvärt gråa ibland och det känns ofta så meningslöst och som att allting bara går runt, runt, runt. men det är ju det som är saken, det behöver inte vara så. man styr själv över sina dagar, över sina beslut. vem är det som säger att man inte får ha picknick mitt i veckan, eller bjuda hem sina vänner på ett tekalas, eller åka till malmö för att se teater en helt vanlig onsdag? jag tror minsann jag ska skriva en krönika om det där. nu ska jag se en film, puss på er!

(för bokning och information om teatern, se
här)

nyår på hawaii

image590

nyår firades i ystad och det var hawaii, glitter och glamour som tema. det var bål, fruktsnittar, ett parasoll i en hörna, utmärkt god mat och efterätt, vin i massor och dans dans dans! precis som det ska vara. nu är det nytt år, och det är alldeles alldeles underbart.(fler bilder finnes här)